Til minne om Ruth Maier. 11. feb 2017, Spikersuppa Lydgalleri

 

Marte-Michelet-Den-stoerste-forbrytelsen-En-oppvisning-i-show-don-t-tell_articlemain

 

Til minne om Ruth Maier

Flyktning i Norge 1939-42.

 

Liv Kristin Holmberg i samarbeid med Christina Lindgren.

Lørdag 11. Februar 2017

kl 17

Spikersuppa Lydgalleri Oslo

 

Publikum inviteres til en minnestund for den jødiske flyktningen Ruth Maier som ble tvangsutsendt av landet av norsk politi i samarbeid med tyske SS.

Hun ble sendt rett inn i døden, myrdet i gasskammeret i Auschwitz 1. Desember 1942.

Hun ble 22 år gammel.

 

Warum sollen wir nicht leiden, wenn so viel Leid ist?

Lydverket er basert på Ruth Maiers dagbøker. Ruth Maier blir født 10. November 1920 i Wien, og kommer alene til Norge som flyktning i 1939. Ruth er en intelligent, følsomt og ensomt ungt menneske i verden.

I dagbøkene kan vi følge hennes tanker og drømmer når hun vandrer omkring i Oslo.

 

Midt på natten 26. November 1942 kjører 100 drosjer omkring i Oslos natt og henter jøder i sine hjem. Rundt klokken halv fem på morgenen ringer det på dørklokken til ”Englehjemmet”, hybelhjemmet der Ruth Maier bor. To norske politifolk henter ut Ruth. En av hennes oppskakede venninner sier gråtkvalt til Ruth at hun kan ta vare på gullklokken hennes til hun kommer tilbake.

”Jeg kommer aldri tilbake”, svarer Ruth.

 

De arrestertes boliger blir forseglet og alle deres eiendeler og verdier blir beslaglagt i henhold til Quisling-regjeringens lov av 24. oktober. Gull, sølv, smykker og klokker blir overtatt direkte av de tyske okkupasjonsmyndighetene uten å bli registrert.

 

302 menn, 188 kvinner og 32 barn blir kjørt ned til Rådhuskaia i Oslo og overlevert til tyskerne. Det tyske krigsskipet DS Donau skal frakte dem til Tyskland og konsentrasjonsleirene.

 

På kajen står antageligvis dikteren Gunvor Hofmo, som var Ruths nærmeste venninne. Det sies at Ruth klarte å smugle ut en liten lapp til Gunvor der det sto:

 

”Ich glaube, dass es gut so ist, wie es gekommen ist. Warum sollen wir nicht leiden, wenn so viel Leid ist? Sorg Dich nicht um mich. Ich möchte vielleicht nicht mit Dir tauschen.”

 

”Jeg tror det er like bra at det er kommet til dette. Hvorfor skal ikke vi lide når det finnes så mye lidelse? Bekymre deg ikke om meg. Jeg ville kanskje ikke ha byttet med deg.”

 

Ruth blir drept i gasskammeret rett etter ankomst i Auschwitz. Gunvor Hofmo blir mentalt syk og er innlagt på Gaustad sykehus i nærmere 17 år. Hun utgir over 21 diktsamlinger, der hun bearbeider smerten ved å miste mennesket man elsker.

 

Gunvor Hofmo tar vare på Ruth sine dagbøker. Hun forsøkte å gi dem ut i etterkrigstiden i Norge, men det var ingen som var interessert i dem den gangen.

 

Etter mange års arbeid får Jan Erik Vold utgitt dagbøkene på norsk i 2010. Takk til Jan Erik Vold.

 

http://www.spikersuppalydgalleri.no/

http://www.spikersuppalydgalleri.no/liv-kristin-holmberg/

 

RådhuskaiaRådhuskaia i Oslo, der krigsskiper Donau lå ankret i 1942. Foto: Christina Lindgren.

 

Lydverket Til Minne om Ruth Maier er basert på utdrag fra Ruth Maiers dagbok, feltopptak fra Rådhuskaia i Oslo der skipet MS Donau lå ankret, som fraktet Ruth Maier og de fleste norske jødene til Auschwitz, feltopptak gjort i Auschwitz ved gasskammeret der Ruth Maier ble myrdet 1. desember 1942 og Deilig er Jorden som var Ruth Maiers yndlingssang.

 

Link til dokumentasjon av leder og kurator for Spikersuppa Lydgalleri, Andreas Hald Oxenvad:

Dokumentasjonsbilder fra minneseremonien i Spikersuppa 11. februar 2017.

Foto: Hanan Ben.

06NattensLys095NattensLys 08NattensLys 07NattensLys05NattensLys 04NattensLys 03NattensLys01NattensLys